Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο Αδάμ δεν είναι μόνο εδώ... είναι παντού!

Ο Αδάμ είναι παντού!
Στο χωριό «Σταυρός», στο βουνό, στα πανυγίρια, στις λητανείες... όπου υπάρχουν άνθρωποι (και όχι μόνο)...



...ο Αδάν είναι παντού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Milou, Intefix και Ra-ta-pllan... Εδώ όμως είναι Βαλκάνια.


Θυμάστε τον Milou και τον Τεν - Τεν, τον Intefix και τον Οβελίξ, ή τον Ra-ta-pllan και τον Λούκι Λουκ; Τί υπέροχες φιλίες! Τότε ήταν που και εσείς θελήσατε για πρώτη φορά να αποκτήσετε ένα σκύλο. Τώρα που έχετε οικογένεια, δουλειά, αυτοκίνητο, σπίτι και εξοχικό... μπορείτε να αποκτήσετε και το σκύλο των ονείρων σας. Προτού προχωρήσετε όμως στην επιλογή του νέου συντρόφου σας θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις υποχρεώσεις που θα αναλάβετε. Ο σκύλος δεν είναι είδος προς επίδειξη ούτε άψυχο αντικείμενο πολυτελείας ούτε ρομπότ που το βγάζεις από την μπρίζα και στα ματά να γαυγίζει... Πολύ περισσότερο το σκυλί δεν είναι καρτούν σε ταινία κινούμενων σχεδίων... Είναι ζωντανό, έχει συναισθήματα και χρειάζεται περιποίηση και αγάπη... όσο και το ίδιο το παιδί σας!

Προτού οδηγηθείτε σε κάποιο πετ σοπ για να αγοράσετε έναν ακριβό σκύλο ράτσας... κάντε μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, στο Πανεπιστήμιο, στην Ομόνοια, στο Μοναστηράκι... Σταθείτε σε κάποιο φωτεινό σηματοδότη... χαμηλώστε το βλέμμα γύρο σας... και δείτε έναν πανέξυπνο τετράποδο ημήαιμο συμπολίτη σας να περιμένει υπομονετικά να ανάψει «πράσινο», για να περάσει και αυτός μαζί σας στο απέναντι πεζοδρόμιο! Kοιτάξτε απέναντι στο πράσινο χορτάρι... αυτός που σας κοιτά νωχελικά ξαπλωμένος στον ήλιο, είναι ένας σκύλος ράτσας, που τεμπελιάζει! Και αυτός που χαζεύει στη βιτρίνα του τυροπιτάδικου... σκύλος είναι ...και αυτός δίπλα στον τροχονόμο ...και ο άλλος στα σκαλοπάτια του Μετρό... Aλήθεια! Είχατε συνειδητοποιήσει ποτέ, πόσα αδέσποτα σκυλιά υπάρχουν στο δρόμο; Μα που ήταν όλα αυτά; Δεν έχουν αφεντικό, που είναι ο ιδιοκτήτης τους;
Αναρωτηθείτε. Mήπως και ο σκύλος που θέλετε τώρα να αγοράσετε καταλήξει και αυτός στο δρόμο;

Aναρωτηθήκατε ποτέ τί κάνει ο Νεοέλληνας... όταν βαρεθεί το σκύλο τους;
Τον πάει, με το αυτοκίνητο του, σε μακρινή έρημη (ή όχι) περιοχή και τον εγκαταλείπει!
Φαντασθήτε το έρημο ζωντανό μόνο, προδομένο, εγκαταλελειμμένο, φοβισμένο και πεινασμένο να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τον δρόμο του γυρισμού...

Τα σκυλιά που εγκαταλείπονται στο δρόμο (κατά στατιστική έρευνα) ζουν από λίγες ημέρες μέχρι τρία χρόνια το πολύ! Τα περισσότερα πέφτουν θύματα το διερχόμενων αυτοκινήτων, ή ασυνειδήτων που τα βασανίζουν και τα δηλητηριάζουν. Kάποια από αυτά τα τραυματίζουν άλλα άγρια σκυλιά, που ζουν σε αγέλες, ή κολλούν σεξουαλικές - δερματικές αρρώστιες και φυσικά πεθαίνουν... Και όλα αυτά γιατί κάποιος ανεύθυνος «ζωόφιλος» Νεοέλληνας θέλησε να δοκιμάσει να συμβιώσει με κάποιο σκυλί! 
Ώ...πόσο ξαφνιάστηκε ο ανόητος όταν είδε ότι το αθώο κουτάβι (που πείρε π.χ. δώρο στο γιόκα του) κλαίει, θέλει βόλτα, ζητά παιχνίδια και χάδια..! Ποτέ, ο ανόητος Νεοέλληνας, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε σκεφτεί πως αυτό το «πράμα» είναι ζωντανό ...πως κάνει τσίσα του, κακάκια του, ή, ότι, αργότερα θα έχει περίοδο και ορμές! 
Ποτέ δε σκέφτηκε πώς θα πρέπει να το παίρνει μαζί του στις διακοπές... Φυσικά για ξενοδοχείο ζώων ούτε λόγος να γίνεται... σιγά μην ξοδέψει λεφτά για το σκύλο. Εδώ ούτε για φάρμακα και για εμβόλια δε διαθέτει... Πανικόβλητος μπροστά στις ευθύνες που φορτώθηκε προτιμά να του δόση μία κλοτσιά και να το διώξει από το σπίτι. 
Τί χάλι! 
Έτσι έχουν γεμίσει οι γειτονιές αδέσποτα.

Και φυσικά, μετά τη στάση που επέδειξε ο ασυνείδητος «ζωόφιλος» ίδιος, αναρωτιέται υποκριτικά «Μα τι κάνει ο Δήμος για όλα αυτά τα σκυλιά;»
Πολλοί Δήμοι έχουν προγράμματα για τα αδέσποτα... Μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν κατηγορηθεί για βάρβαρους τρόπους εξόντωσης των αδέσποτων... όμως οι πιο πολλοί κατανοούν πως το πρόβλημα δε λύνεται έτσι.


Ο νόμος για τα αδέσποτα
Ένα αποτελεσματικό όπλο προστασίας (κατά των αυθαιρέτων ενεργειών) είναι ο νόμος που έχει ψηφήσει το Κοινοβούλιο. Ο νόμος (3170 ΦΕΚ 191/Α29.7.2003) απαγορεύει την εξόντωση των αδέσποτων... και υποδεικνύει την περισυλλογή, τη θεραπεία και τη στείρωση τους. Ευθανασία προβλέπει μόνο αν το ζώο ασθενεί από ανίατη αρρώστια, ή αν είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Επιβάλει δε, την απελευθέρωση του αδέσποτου, μετά την περίθαλψή του, στον ίδιο χώρο από όπου ζούσε. Ακόμα διώκεται ποινικά όποιος εγκαταλείπει, βασανίζει, τραυματίζει ή θανατώνει ζώο. Το ίδιο αυστηρά διώκεται και αυτός ο οποίος εκτρέφει σκυλιά για κυνομαχίες (που έτσι και αλλιώς είναι παράνομες) ...για το κρέας, το δέρμα, ή για τη γούνα τους. Με το νόμο αυτό καθορίζονται και οι ευθύνες των ιδιοκτητών σκύλων που δεν είναι λίγες.

Σκυλιά και πειράματα
Η δημοσιογράφος κ. Μαρία Τσάτσου αναφέρει μετά από έρευνά της πως τα «τα τελευταία 15 χρόνια, πάνω από 150 000 σκυλιά έχουν «εξαχθεί» από τη χώρα μας. κατά μέσο όρο πάνω από 6.000 σκυλιά το χρόνο. Η ίδια (μετά από έρευνα πιστεύει πως τα σκυλιά εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη και πως προορίζονται για πειραματόζωα και ανατομές. Πολλές φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και εταιρίες κατασκευής αρωμάτων χρησιμοποιούν σκυλιά για τα πειράματά τους... ακόμα και πανεπιστημιακές σχολές ή κρατικά ερευνητικά κέντρα χρησιμοποιούν μεταξύ των άλλων ζώων και σκυλιά στις έρευνές τους.

Σκυλιά εργασίας
H αγγλική Guide Dogs είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στον κόσμο που ασχολείτε με την εκπαίδευση σκύλων εργασίας... ιδιαιτέρως σκύλων που καθοδηγούν τυφλούς ανθρώπους. 1200 σκύλοι το χρόνο αποφοιτούν από αυτή και «πιάνουν» αμέσως δουλειά πλάι σε ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη. Η αξία ενός τέτοιου σκύλου είναι γύρο στις 50 πένες, ποσό αρκετά προσιτό σε όλους. μετά από 7 χρόνια σκληρής εργασίας ο εκπαιδευμένος σκύλος «βγαίνει στη σύνταξη... Περνά δε, τα υπόλοιπα χρόνια του παραμένοντας στην οικογένεια του ιδιοκτήτη τους ως απλό κατοικίδιο!
Πολλά σκυλιά που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν τις σπουδές του σαν οδηγοί τυφλών, πιάνουν δουλειά σαν βοηθοί ανθρώπων με προβλήματα ακοής ... ή, ακόμα πιο απλά, γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι (!) εργαζόμενοι σαν αστυνομικοί και τελωνειακοί σκύλοι! Αυτά όταν συνταξυοδοτηθούν ξεκουράζονται πια σε κάποιο δημόσιο κυνοτροφείο.
H Guide Dogs έχει ετήσιο κόστος λειτουργίας πάνω από 40 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Τα χρήματα αυτά φυσικά δεν εξασφαλίζονται από τις πωλήσεις των εκπαιδευμένων σκύλων αλλά από δωρεές και φιλοζωικές εκδηλώσεις. Είδατε οι Άγγλοι!

Μία έρευνα που λέει Πολλά.
Σε μία έρευνα που έγινε σε ΗΠΑ και Καναδά βγήκαν μεταξύ άλλων και τα εξής στοιχεία
48% των γυναικών προτιμούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους σε ένα σκύλο... παρά στον άντρα τους!
68% θεωρεί το σκύλο μέλος της οικογένειας και παίρνει αποφάσεις (αγορά αυτοκινήτου, σπιτιού, επιλογή δουλειάς...κλπ) βάση της καλής διαβίωσης του.
53% παίρνουν το σκύλο μαζί τους στις διακοπές τους
79% επιτρέπουν στο σκύλο να κοιμάται στον ίδιο χώρο με αυτούς.
45% φτιάχνει ή αγοράζει σπίτι για το σκύλο του.
36% μοιράζει με το σκύλο στο κρεβάτι του!
37% έχει φωτογραφία του σκύλου στο πορτοφόλι του.

Βιβλία... για σκύλους.
«Σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», εκδ. «Ίριδα»
«Πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας», εκδ. «Βασδέκης»
«H τέλεια εκπαίδευση», εκδ. «octopus»
«Εγκυκλοπαίδεια του σκύλου», εκδ. «Kαρακωτσόγλου»
«Κυνηγόσκυλα», εκδ.«Καρακωτσόγλου»

Hλεκτρονικό φακέλωμα σκύλων
Οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεώνονται, με νόμο που ψηφίσθηκε το 2003, από το ελληνικό κοινοβούλιο, να δηλώσουν τα σκυλιά στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες και να τα επισημάνουν με μικροτσίπ. Αυτό γίνεται για να είναι καταγραμμένοι οι ιδιοκτήτες και να τους επιστρέφετε ο σκύλος αν χαθεί ή να τιμωρούνται αν τον εγκαταλείπουν στο δρόμο. Σε πολλές χώρες τα χαμένα σκυλιά ανιχνεύονται από δορυφόρου και έτσι τα βρίσκουν. Εδώ στην Ελλάδα αυτή η δυνατότητα δεν είναι ακόμα εν ενεργεία.

Τα σκυλιά - ρομπότ
Iάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν, έβγαλαν στην παραγωγή και διοχέτευσαν στην αγορά ηλεκτρονικά σκυλιά - ρομπότ. Αυτά τα μηχανικά «παιχνίδια» απαιτούν την ίδια προσοχή από τα αφεντικά τους με αυτή που δίνετε στα ζωντανά πρότυπά τους. Kλαίνε, χαίρονται, παίζουν, γαβγίζουν και φυσικά απαιτούν την βόλτα τους σαν τα αληθινά σκυλιά. Βάση προγράμματος φέρονται όπως οι αληθινοί σκύλοι... και όλα αυτά γιατί οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο σημερινός άνθρωπος χρειάζεται οπωσδήποτε να χαρίζει τρυφερότητα σε ...ένα «φίλο»!
Γιατί βρε επιστήμονες; Χάθηκαν τα αληθινά σκυλάκια; ...ή μήπως, χάρη του κέρδους, ξεπουλάτε τα πάντα.

Στεγνό καθαριστήρια, κομμωτήρια, ακριβά αξεσουάρ, διαθήκες και γάμοι σκύλων.
Τώρα τελευταία λανσαρίστηκε στη διεθνή αγορά και πλυντήριο σκύλων που χρησιμοποιεί τελευταίου τύπου τεχνολογίας. Το σκυλί μπαίνει στον «κάδο» (όχι δε γυρίζει γύρο γύρο) πλένετε, σαπουνίζετε (όχι δε στύβετε) και στεγνώνετε με ζεστό αέρα. Όταν βγει από το «κάδο» είναι καθαρό και στεγνό... αλλά ποιός ξέρει η καρδούλα του πως χτυπά;
Αν το πλυντήριο είναι μία τελευταία ανακάλυψη ...το κομμωτήριο σκύλων όμως είναι μια παλιά ιστορία. Φυσικά και στην Ελλάδα τα αντίστοιχα κομμωτήρια με τους «εξειδικευμένους» κουρεείς κάνουν ήδη χρυσές δουλειές. Το ίδιο και τα Πετ-σοπ που πουλούν ένα σορό απαραίτητα ή μη αξεσουάρ. Πολλοί εκκεντρικοί βαθύπλουτοι ( στο εξωτερικό) αγοράζουν μέχρι και διαμαντένιους λαιμοδέτες για τους μικρούς φίλους τους. Άλλοι έχουν αφήσει μέρος της περιουσίας τους, σε ιδικά ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλίσουν μία άνετη ζωή στα ζωντανά τους όταν αυτοί πεθάνουν πρώτοι. μέχρι και γάμος σκύλων έχει γίνει με επίσημους καλεσμένους και ακριβό αντίτιμο για τους καλεσμένους!

Τα «ξενοδοχεία» σκύλων
Αν και τα ξενοδοχεία σκύλων είναι γνωστά στην Ελλάδα, δυστυχώς, ελάχιστοι Έλληνες τα χρησιμοποιούν. Οι ποιο πολλοί προτυμούν να αφήσουν το σκύλο τους δεμένο στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα τους προκειμένου να κάνουν ένα τριήμερο.... Όσοι θέλουν να πάνε πιο πολυήμερες διακοπές προτιμούν να τα αφήσουν στο δρόμο και να τα βρουν (αν τα βρουν) όταν επιστρέψουν. Αυτό φυσικά είναι ανεύθυνο και εγκληματικό.

Περιμένουμε και άλλα κείμενα...

ΔΕΝ επιτρέπετε να χρησιμοποιηθούν στοιχεία του Ιστιοτόπου...

ΔΕΝ επιτρέπετε να χρησιμοποιηθούν στοιχεία του Ιστιοτόπου...
Aυτός ο Ιστιότοπος σχεδιάσθηκε, γράφτηκε και αναρτήθηκε από το συγγραφέα - ζωγράφοο, PSMavro. Τα κείμενα, οι ζωγραφιές και οι φωτογραφίες ανήκουν στην κυριότητα του PSMavro. (αλλά και των αποστολέων των foto) ο οποίος επιφυλάσσετε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του (απέναντι σε τρίτους) έναντι των πνευματικών δικαιωμάτων του. ΔΕΝ επιτρέπετε να χρησιμοποιηθούν στοιχεία του Ιστιοτόπου. (κείμενα, ζωγραφιές & φωτογραφίες) ...με όποιον τρόπο...
Ισχύει η απαγόρευση χρήσης, με όλες τις επιφυλάξεις, για κάθε νόμιμο δικαίωμα του κύριου ιδιοκτήτη (και των αποστολέων των foto).

• PSMavro. Συγγραφέας, Zωγράφος.
E-mail: psmavro@yahoo.gr - psm@otenet.gr